V zimě má nadvládu nad přírodou i tělem element vody. V tomto období bývají více citlivé i tělesné orgány, které se k tomuto elementu vážou. V lednu je to konkrétně močový měchýř, který bývá choulostivý především v druhé půlce měsíce.

Voda je symbolem ledna a v praxi to znamená: „Vyhýbej se vodě, chraň se před nachlazením, zmoknutím a udržuj si v teple chodidla a ruce, a také hlavu!“ Další vliv vody je však kladný a můžeme ho využít.

Močový měchýř a zdraví

Jako první nás napadne vztah a návaznost močového měchýře na celý močový systém, tedy i ledviny a močovody. Méně už se ví, o jeho propojení s nervovým systémem a psychikou. Vliv chladného počasí má za následek stažení celého těla (přirozená potřeba chránit si svůj vnitřní oheň), a tedy projevy oblasti pohybového systému, celková ztuhlost a menší chuť k pohybu se pak může projevit i ve funkci lymfatickém systému.

Má-li člověk sklony a tendence k fyzickému nebo psychickému přetěžování, vadí-li mu změny a nerad se vzdává svého pohodlí, může vést stres vzniklý chladem a dalšími vnějšími vlivy ke ztrátám a vyčerpání energie ledvin a močového měchýře, které se pak mohou projevit třeba zánětem močových cest, bolestí pohybového aparátu, sníženého toku lymfy (otoky, hormonální výkyvy, imunita, psychika) a přetížením nervového systému (velká únava a zároveň špatné usínání a spánek, deprese, úzkosti, lítostivost, „blbá nálada“, nechuť cokoliv dělat).

Naopak pokud dokážeme vnímat a následovat pomalejší (ale hlubší) zimní energii (bez snahy ji zbytečně usměrňovat), vede nás zcela jistě a klidně k vnitřnímu uvolnění a uvědomění si priorit, nastavení si vlastního režimu.

Snadněji vnímáme, co v životě je potřeba změnit a pro tuto změnu se s lehkostí a vědomím přínosu pro sebe umíme rozhodnout. Tyto změny bývají napohled drobné, ne nijak extrémní, ale mají potenciál být dlouhodobé s významným dopadem na náš život.

Jak si v lednu pomáhat reflexní terapií

Reflexní terapie je skvělým způsobem, jak uvolňovat nadměrné napětí v těle a udržovat ho v ideálním rozmezí. Pokud napětí chybí úplně, tak nejsme schopni žádné akce a tedy změny.

Reflexní plošky nám dokážou říci, jak na tom jsme, a navést nás na konkrétní místa v těle, která si zaslouží naši pozornost, a také na cestu, kterou se máme vydat v oblasti výživy a celkového životního stylu. Je vždy lepší využívat ji preventivně a podpořit ji bylinkami, výživou a pohybem.

V lednu se přímo nabízí věnovat se plošce močového měchýře, ideálně ve spojení s ledvinami a močovody. Harmonii těla vyvažujeme univerzálními reflexními ploškami: játra, slezina, brzlík a C bod. Tím pomůžeme dodat energii do míst, kde chybí, nebo smysluplně využít nahromaděnou energii, která se uvolní.

Na obrázcích můžete vidět, kde plošky najdete na rukách a na chodidlech.

Jak dále s nimi pracovat a jakým způsobem je ošetřovat, se můžete dozvědět v našich kurzech Reflexní masáže rukou nebo Začínáme s reflexní terapií – Univerzální reflexní plošky.

V zimních měsících, kdy máme tendenci mít méně energie, je vhodné masírovat plošky krátce (každou plošku 15-30 vteřin max), ale často.

Bylinky a doplňky vhodné v tomto období

Výhodné je využít energii bylin a bylinných tinktur, které dokáží doplňovat energii v energetických drahách, a zároveň podpořit biochemii těla, a to jak preventivně, tak i při pociťovaných potížích.

Pro podporu energie ledvin a podporu lymfatického systému (ten je závislý nejen na pohybu lymfy, ale hlavně na momentální schopnosti těla zpracovat a vyloučit to, co s sebou nese: játra, střevo, ledviny) využíváme čajové ledvinové směsi, které obsahují bylinu Celík zlatobýl nebo přímo tinkturu ze Zlatobýlu.

Pokud máme sklony k zánětům močových cest, prospěje nám tinktura z brusinky nebo lichořeřišnice.

Tělo stažené do sebe se hůře okysličuje (pohyby hrudníku jsou omezené, saháme po energetických potravinách založených na cukru) a rádo dojde do stavu překyselení. Tady nám opět pomohou čajové směsi, a především doplnění důležitých vitamínů a minerálů, podporující správnou acidobazickou rovnováhu.

Z vitamínů, který v tomto období chybí nejvíce, je to vitamín D. Doporučená denní dávka v ČR je 25 μg, podle světových výzkumů je to spíše 50 μg, a to u člověka, který ho má dostatek. Zásoby z léta docházejí zhruba před Vánocemi, proto je leden kritický nejen pro močový měchýř, ale i pro imunitu. Dobře vstřebatelný vitamín D má význam doplňovat téměř u každého.

Pokud bychom měli možnost zpomalit naše tempo, zejména pracovní, zvládne většina z nás zimní období v pohodě, v teple svého domova při rozjímání. Protože to tak není, pociťuje mnoho z nás menší či větší tlak a stres. Ten nám pak nedá ani spát a bludný kruh se prohlubuje.

Ze zkušeností v této chvíli pomohou tzv. adaptogeny, bylinky, které pomohou zvládnou lépe organismu stres. Může to být například rozchodnice růžová, klanopraška, eleutherokok nebo šišák bajkalský. Skvělým pomocníkem může být i aromaterapie a éterické oleje, tady zejména tea tree olej na sedací koupele u zánětů nebo jedle sibiřská při bolestech různého původu.

Co je vidět na první pohled

Důležité je ve chvíli, kdy nám není dobře, se zklidnit, zastavit se a pozorovat, co se s námi děje. Můžeme k tomu využít už výše zmíněnou reflexní terapii (masáž) na rukách nebo chodidlech. Často však můžeme odraz toho, co se děje uvnitř nás vidět při pohledu do zrcadla.

Jednotlivé vnitřní orgány mají svůj odraz v různých částech obličeje, a také se zde nacházejí reflexní plošky – v tomto případě body, které můžeme využít pro podporu harmonizace.

Jak konkrétně se na obličeji projevuje močový měchýř a ledviny, si řekneme v příštím článku a více do hloubky vše rozebereme v chystaném webináři Co prozradí obličej a reflexní terapie.

O univerzálních reflexních bodech v obličeji ve spojení s naší péči o sebe a svou pleť jsem hovořila na webináři Reflexka obličeje a péče o pleť.

V tomto článku jsem shrnula informace obecně ve vztahu k tomuto ročnímu období. Máte-li už konkrétní zdravotní projevy, nelze vždy obecné informace aplikovat, protože život není tak přímočarý, jak bychom si přáli. Ráda s vámi vaši situaci proberu, nasměruju na vhodné drobné změny, reflexní terapii i bylinky při individuální konzultaci jako online, tak i osobně v mé poradně.


PharmDr. Vendula Martinková

PharmDr. Vendula Martinková

Specialistka na regeneraci organismu a reflexologii s citem. "Ukazuji lidem jak mohou pomoci svému tělu, aby se začalo uzdravovat samo, a pomáhám jim objevit a rozvíjet vlastní potenciál".

3 komentáře

Petra

Petra · 20. ledna, 2023 v 10:56

Moc hezký článek, ještě jsem dnes přidala cvičeni čikung na močový měchýř.Zdravím!

Lenka Vaňková

Lenka Vaňková · 25. ledna, 2023 v 0:05

Úplne presne napísané, čo a ako robiť. Výstižne a praktické. Radosť čítať. Ďakujem Vendi. Teším sa na ďalšie užitočné a hlavne praktické rady a návody.

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *