V minulém článku jsme mluvili o tom, co je regenerační schopnost těla a co je potřeba, aby probíhala efektivně. Dnes si rozebereme více důležité podmínky regenerace, a to zejména význam relaxace a načerpání potřebné energie.

Moje cesta

Byly doby, kdy mě samotné nebylo moc dobře. Neustále nachlazená, bolavá, neschopná sníst cokoliv mléčného a absolutně bez nálady.  Energii mi dávaly a zároveň braly 2 malé děti a mě štvalo, že si tuto hezkou dobu moc neužívám. 

Když jsem pracovala v lékárně, tak pro mě nebyl problém komukoliv poradit a povzbudit ho, když potřeboval řešit svůj zdravotní problém. Protože se “moji pacienti” vraceli, tak jsem věděla, že alespoň krátkodobě jim má rada a doporučený produkt pomohly.

Mně samotné ale prostředky z lékárny moc nezabíraly, asi i proto, že jsem podvědomě cítila, že tudy cesta nepovede. Paradoxně však nezabírala ani přírodní medicína, kterou jsem v té době (na rodičovské dovolené) intenzivně studovala s nadějí, že odpověď naleznu tam.

Chápala jsem, že je potřeba zvolit ten správný prostředek a také být trpělivá, ale já jsem potřebovala, aby mi bylo dobře hned.

Jak to bývá, tak změna k lepšímu nastala díky shodě několika náhod (?).

Zajímala jsem se o různé alternativní směry a velmi mě oslovila reflexní terapie. Po přečtení knihy Ing. Janči jsem věděla, že se chci tuto metodu naučit.

Velmi mě lákala možnost ovlivnit masáží chodidel fungování celého těla a pomoci sama sobě “vyléčit” své potíže. Rozhodla jsem se, že absolvuji rekvalifikační masérský kurz a projdu kurzy reflexní terapie.

Img 4851 Min
Img 4848 Min

Jaké bylo mé překvapení, když jsem na kurzech svého učitele Petra Vlčka zjistila, že s reflexkou se dá kouzlit mnohem více, než jsi si kdy dokázala představit! A hlavně, že jsem skutečně schopná podpořit regeneraci svého těla jen tím, že využiji jeho přirozené samo ozdravné schopnosti.

Ať už mi mačkala chodidlo kamarádka na kurzu nebo jsem si ho mačkala sama doma, tak to mělo jeden okamžitý efekt. Zklidnila jsem se, uvolnila se a bylo mi najednou skvěle. To, na co jsem “neměla čas” při péči o domácnost a 2 malé děti, tedy čas pro sebe, přišlo jakoby mimochodem a já jsem tyto chvíle podvědomě vyhledávala. 

Denně jsem každou volnou chvilku (i pár minut) trávila v tureckém sedu a “trénovala” nalezení jednotlivých plošek. Užívala jsem si hlavně to, když mi někdo z rodiny nastrčil svoji nohu a já jsem mohla pozorovat drobné rozdíly člověka od člověka. Byla to úžasná doba, kdy se mi otevřely zcela nové obzory.

Sunset 2525181 1280

Kouzlo jménem relaxace

Protože je Petr Vlček autorem jedinečné metody Reflexní terapie duše, učil nás, jak pracovat v relaxovaném stavu na hladině alfa.

Je to stav, ve kterém se cítíme uvolněně a tělo i mysl necítí žádné napětí, jen pohodu a klid. Když se náš mozek dostane do tohoto stavu, zpomalí se, je schopen si více pamatovat, vnímat a otevírá se nám cesta do našeho podvědomí.

Zažíváme ho těsně před usnutím nebo těsně po probuzení. Propojení tohoto stavu a reflexní terapie učím i já na svých živých kurzech, zejména na kurzy reflexní terapie a psychosomatika.

A tehdy se začal dít ten zázrak, kdy jsem sama na sobě poznala, jak efektivní může být regenerace těla, když k tomu má vše, co potřebuje: čas, energii, relaxaci a mou důvěru, že to zvládne.

Relaxace je hlavní podmínkou regenerace, ale to jak to půjde, záleží, kolik zrovna máme energie. Řekněme si dnes, jak čerpat a využít energii co nejefektivněji.

Spravujte pečlivě nejen své bankovnictví

Zkuste si představit, že veškerá energie v těle jsou vaše finanční prostředky a vaše ledviny jsou něco jako banka.  

V bance máte založeny 2 bankovní účty. Ten první je dlouhodobý spořící účet a je určen opravdu jen na chvíle největší nouze. Peníze na něm jste zdědili po svých předcích a je jejich vkladem do vašeho života. Pak tam máte ještě jeden běžný účet, na který vám chodí výplata a z něj platíte všechny svoje běžné výdaje i drobné rekonstrukce a vzdělávání.

Výhodou běžného účtu je, že pokud vám ve chvíli další výplaty nějaké finance zbývají, jsou investovány do rozvoje dědictví pro další generace a několikanásobně zhodnoceny. Můžete si vytvořit i určitou zásobu na horší časy, ale bohužel nejde to, aby se peníze z běžného účtu přesunuly na váš spořící účet.  

Máte dostatek prostředků nejen na život, ale i na zábavu, učení, nové obohacující poznatky a péči o sebe. Je na vás vidět, že se vám vede velmi dobře.

Naopak, pokud hospodaříte špatně a výplatu utratíte dříve, než přijde další nebo nevhodně investujete či neuváženě půjčíte někomu jinému, tak sice můžete určitou dobu žít na dluh, ale úroky jsou vysoké a stejně vám nezbude nic jiného, než sáhnout do zásob a zaplatit z dlouhodobého účtu. Tam už se ale nic vrátit nemůže.  A pokud jednoho dne peníze dojdou tak…ano, jste bez prostředků a vaše existence je ohrožena…možná i nevratně…

A úplně stejně to funguje i s naší životní energií. Energii, zvanou Ti, dostáváme při zrození od našich rodičů (resp. všech předků) a je to jejich vklad do našeho života. Tímto způsobem si můžeme vysvětlit různé rodové zátěže. Podle tradiční čínské medicíny sídlí v ledvinách. Někdo jí má hodně, někdo méně a její množství předurčuje, jak budeme odolní proti stresu, nemocím, atd.  

Energie

Pokud jste ale dobrými hospodáři, i s relativně nízkou Ti, můžete prožít plnohodnotný, dlouhý a zdravý život a dalším generacím předat krásný odkaz.

Naopak i sebetučnější bankovní konto můžete rozfofrovat během pár let a skončit bez peněz, tedy bez životní síly…a tady už to přestává být sranda. 

Zkuste si uvědomit komu nebo čemu věnujete svoji drahocennou životní energii…

Podívejme se na to, jak si v rovině životní energie můžeme navýšit plat a snížit výdaje

Aby naše fyzické tělo fungovalo, jak má, je potřeba zajistit výživu a energii (Chi) pro každou jeho buňku. To vše koordinují především ledviny, ale také slezina a brzlík.

Trpíme-li onemocněním některého z těchto orgánů, pak jsme nejspíš velmi unavení a naše tělo se špatně regeneruje nebo se rychle vyčerpá.  

Na regeneraci se využívá právě ta energie, která zbývá po pokrytí všech základních potřeb (dýchání, trávení, vylučování)…

Energie z potravy

Asi jako první vás možná napadlo, že nejvíce energie přijímáme jídlem, ale zklamu vás.

Současný styl stravování většiny lidí vede spíše k tomu, že trávení spotřebuje více energie než je stravou přijato.

Nezáleží totiž ani tak na tom, kolik kalorií jídlo obsahuje, ale do jaké míry je naše tělo schopné přeměnit energii z potravy na energii Chi. Tu pak vyžívají jednotlivé buňky.

Poto daleko důležitější než kalorická hodnota potravin je to, aby byly co nejpřirozenější. Mám na mysli základní potraviny bez zbytečné úpravy do formy polotovaru, bez stabilizátorů a barviv.

Při úpravě a stabilizaci potravin vznikají komplexní chemické vazby, které je třeba před vstřebáním nejprve rozbít. A to je energeticky velmi náročné. Pak je potřeba zbytky vyloučit a to je opět energeticky náročné.

Také vzájemná kombinace je důležitá. Některé potraviny se společně dokonale nestráví.

TIP: Zkuste týden pozorovat, jak se cítíte po různých jídlech. Co vás nakopne a po čem jste totálně bez energie.

Breakfast 1804457 1280

Ale v této chvíli dostáváme ke spánku

Takže ano, pochopili jste to správně. Největším zdrojem energie pro tělo je právě spánek, proto také zabírá ⅓ našeho dne a generuje ⅓ veškeré energie.

Kromě spánku dobíjíme energii při jakákoliv relaxaci a odpočinku a ve chvílích, kdy se cítíme uvolnění a šťastní. Tady se dá hodně vydělat. 

Ale co má tedy člověk dělat, když je po většinu dne v napětí, je nervózní nebo naštvaný, nemá čas na nic, co by ho bavilo a v noci se moc nevyspí? A nebo usne jak dřevo, ale ranní probuzení je prostě peklo, protože ho bolí každičký sval v těle?

Ani to, že spíte 8 hodin denně, vám nezaručí, že načerpáte dostatek energie na další den.

To, co rozhoduje o kvalitě spánku, je míra uvolnění těla během něj. Během spánku totiž tělo přepíná do opravného modu (= REGENERACE). Opravuje poškozené tkáně, zvyšuje se detoxikace všech orgánů, ale i myšlenek (proto máme někdy dost divoké sny). Dochází k přesunům energie a harmonizace jejich hladin. Vidíme, že bez té relaxace to prostě nepůjde.

Když je však člověk celý den ve stresu a v napětí nebo má bolesti, tak se tělo neuvolní ani při spánku a všechny tyto procesy neprobíhají v plném potenciálu. 

Člověk se snadno dostane do energetického dluhu. Může se to projevit  i zvýšeným příjmem potravy. Zvlášť večerní přejídání ještě více narušuje regeneraci těla, protože místo oprav musí vložit tělo energii do trávení.  

Dýchání a vědomí vlastního těla

Je tedy třeba se před spaním uvolnit vědomě a zajistit tak tělu možnost se opravovat a čerpat energii do zásoby. Úžasnou možností je využít k uvolnění svůj dech a zaměření pozornosti k vlastnímu tělu. Dýchání totiž generuje další ⅓ veškeré energie! 

Zaměřením se na sebe dosáhneme uzemnění. Naše planeta na nás působí svými zemskými vibracemi a už vás asi nepřekvapí, že ty na naše tělo působí blahodárně. Je to další způsob, jak získat další velmi dobře dostupnou energii pro regeneraci. 

Stačí jen vnímat oblečení na svém těle, židli, na které sedíme, podložku, na které ležíme nebo chodidla položená na zemi.

Zelená Chodidla

Jak začít?

Mně se osvědčilo se před každým spánkem vědomě prodýchat celé tělo. 

Tím, že se zaměříme na své tělo a na svůj dech, nemůžeme zároveň myslet. Krásně tak stáhneme z výšin zpět do svého těla a můžeme si lépe uvědomit jeho napětí nebo bolesti. Pokud jim pak věnujeme svou pozornost a v představě pošleme do těchto míst svůj dech, dáváme svému podvědomí jasnou instrukci, že se chceme uvolnit (a navíc se velmi snadno dostáváme na relaxační hladinu alfa!).

Ze začátku to může jít pomalu, ale mluvit jsme se taky nenaučili za jeden den. Věnujeme-li se relaxaci před spaním každý den, naše podvědomí rychle pochopí, co od něj chceme. 

Odměnou za uvolnění těla, jsou volné energetické dráhy a také možnost těla lépe si odpočinou a zregenerovat se.

Ráno se probouzíme vyspaní, osvěžení a je také možné, že i o 30 min dříve než obvykle. Aspoň jednou za týden je fajn polenošit trošku déle a prospat se ideálně až do 9 hod. To platí zejména pro ženy, které potřebuji na regeneraci více času.  

Kromě večerního zklidnění je samozřejmě velmi žádoucí, abychom se prodýchali a uvolnili i kdykoliv jindy přes den. Během chviličky se osvěžíme a můžeme pokračovat, v čem potřebujeme. 

Navíc tímto chvilkovým zastavením přerušíme neustálý tok vyčerpávajících myšlenek (a tím i zdroje stresu), a protože se při relaxaci většinou nacházíme v hladině alfa, tak se najednou může zjevit úžasný nápad nebo řešení problému.

Pokud k tomu všemu zařadíme i krátkou reflexní masáž ruky nebo chodidla, nasměrujeme léčivou sílu podvědomí přesně do míst, kde je to potřeba. Funguje to krásně i u dětí, které mají v tomhle ohledu výhodu, že o sobě tolik nepochybují jako dospělí a umí žít přítomným okamžikem.

Pokud by Vás zajímalo využití reflexních masáží u dětí a chtěli byste se s nimi vydat na společné dobrodružství k poznávání léčebných schopností těla, můžete se inspirovat v našem online kurzu Reflexní masáže dětských nožiček a ručiček.

Ale i když zrovna neřešíme konkrétní zdravotní potíže a chceme využít regenerační potenciál těla naplno, aby bylo odolné vůči infekcím i jinému stresu, relaxační masáž s prvky reflexní terapie dokáže divy.

Dobrá nálada a příjemný pocit na těle bez bolesti se u vás doma zabydlí. I pro tento případ můžete využít náš jednoduchý online kurz a seznámit se s touto skvělou technikou, která spojuje všechny aspekty efektivní relaxace.

Propásli jste minulý článek a chcete vědět, co to je regenerační schopnost těla? Čtěte tady.

Věřte nebo ne, ale tohle vše je teprve začátek. Chcete se dále dozvídat o možnostech čerpání životní energie, síle samo ozdravných procesů těla a podpoře regenerace? Sledujte náš blog a nenechejte si ujít další článek.


PharmDr. Vendula Martinková

PharmDr. Vendula Martinková

Specialistka na regeneraci organismu a reflexologii s citem. "Ukazuji lidem jak mohou pomoci svému tělu, aby se začalo uzdravovat samo, a pomáhám jim objevit a rozvíjet vlastní potenciál".

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *