Jarní přísun nové energie velmi jistě člověka vede k tomu, aby uklidil nejen doma, ale i pročistil i své tělo a vše, co jej ovlivňuje. Astronomické jaro nám začíná kolem 20. března, ale to biologické se hlásí o slovo už od 15. února. Myšlenky na různé čistící aktivity nám však přicházejí na mysl už od začátku roku, který je spojen s odhodláním něco v životě udělat jinak – lépe.

Kdy je tedy ten pravý čas na očistu?

Pustíme se do toho v lednu?

Měsíce leden a únor jsou spojeny s elementem vody, který je velmi citlivý na vyčerpání zdrojů energie. V našem těle ho zastupují orgány močový měchýř a ledviny (více o nich si můžete přečíst v článku tady).

Očistné a regenerační procesy jsou náročné na energii, proto v tomto období není úplně vhodné pouštět se do různých očist, které příliš přetěžují ledviny a játra a nebo jsou založeny na snížení přijímané energie (delší půsty).

Incandescent Lamp 3261578 1280

Tělu naopak velmi pomůže, když se zaměříme na dodání živin a energie, a také na to, abychom lépe zapojili energii, která je nevyužitá a tělo si ji chrání (například v tukové vrstvě nebo tím, že nemáme chuť se hýbat a nebo dělat zásadnější změny).

Játra mají více funkcí než možná tušíte

Většina lidí má očistu spojenou s očistou jater, protože tento životně důležitý orgán opravdu zpracovává nejen zátěže z vnějšího prostředí (to, co přijde trávicí soustavou, dýchání nebo kůží), ale také naše emoce, postoje a myšlenky.

Výsledkem činnosti jater je zpracování podnětů a reakce na ně, a to tak, že játra volí způsob a intenzitu výsledné reakce. Ať se to týká například imunitní odpovědi nebo konkrétní interakce s okolím (boj nebo útěk, způsob verbální i neverbální komunikace).

Pro zdraví člověka je důležité, aby nějaká odezva vůči okolí nastala, protože se to velmi odráží na schopnosti člověka se bránit nepříznivým vnějším vlivům (tedy na imunitě).

Pokud si člověk obrazně či skutečně nedokáže ubránit svůj prostor, pak svou reakci často obrátí vůči sobě, což je ideální situace pro vznik oxidačního stresu a překyselení těla, chronických zánětů nebo dokonce autoimunity.

Co ocení játra v zimě (i jindy)

Forest G282cc6f83 1920

V období elementu vody je tedy ideální, když dostatečně odpočíváme jak fyzicky, tak psychicky. Stres a únava jsou hlavní blokátory regenerace.

Je důležité doplňovat vitamíny a minerály, protože čerstvá (a živá) strava není na našem talíři v takové míře, jakou bychom potřebovali.

Z vitamínů je to především vitamín D, který je pro tělo vlastně hormon a kromě metabolismu vápníku a imunitních dějů má velký ochranný vliv na náš mozek.

Důležité jsou i další antioxidační vitamíny jako vitamín C a E a využít můžeme i antioxidačního efektu některých potravin a doplňků stravy, tady zmíním především kurkumu.

Kurkuma má sama o sobě silný antioxidační efekt a zároveň dokáže aktivovat další látky a enzymy, které mají stejný efekt. Výsledek je pak velmi silný a i proto je kurkuma považována za senolytikum = prostředek zpomalující stárnutí.

Navíc působí silně protizánětlivě a má podobný mechanismus účinku jako ibuprofen. Využít ji můžete, pokud cítíte nepříjemné projevy o oblasti zažívání nebo při bolesti kloubů. Což bývají časté projevy unaveného a přetíženého těla v předjaří.

Největší zátěže jdou ze střev

Je také si dobré uvědomit odkud přichází nejvíce zátěží do našich jater. Ano, je to střevo. Nejen tím, že je potřeba zpracovat přijatou potravu, která sama o sobě může obsahovat i různé konzervanty, barviva, zbytky pesticidů nebo plísní, ale mnohem více naše játra zatěžuje to, co vyprodukují cizorodé střevní bakterie.

Pokud tedy chceme ulevit játrům v zimním (a jakémkoliv) období, je ideální, když začneme právě u střeva. Nejen, že si snížíme zátěž naše játra, ale především zlepšíme vstřebávání právě těch nezbytných vitamínů a minerálů, které velmi potřebujeme.

Pro dobrou funkci střeva a jeho zdravé osídlení je skvělé Aloe, kurkuma, dostatek vlákniny a případně dodání probiotik nebo látek, které potlačují patogenní mikroflóru a harmonizují imunitu – imunomodulátory. V jarním období pak můžeme přidat zelené potraviny všeho druhu.

Jaro a žlučník

Když už se opravdu posuneme do jarního období, kdy začíná naše tělo ovlivňovat element dřeva, tedy nová nespoutaná síla a vitalita, ochota dělat změny a zkoušet jiné cesty a možnosti, tak se dostáváme do března, kdy je nevíce aktivním orgánem žlučník a v dubnu jsou to konečně játra.

Konkrétní  období vždy říká, že daný orgán je v tu dobu nejvíce citlivý, ale zároveň pro něj může nejvíce udělat.

Proto v březnu myslíme na naše trávení a žlučníku ulevíme tím, že vynecháme těžce stravitelné tučné potraviny (maso, mléko, polotovary). Krásně to koresponduje s obdobím předvelikonočního půstu.

Žlučníku prospěje kromě výše zmíněného například také artyčok, máta, hořké byliny a dostatečný pitný režim. Tento malý orgán totiž při nedostatku vody v těle rád zahušťuje svůj obsah, aby přispěl k šetření s vodou. Nedávejme mu k tomu důvod.

Duben - regenerace a očista jater

Jakmile začnou pučet první pupeny a drobné lístky, přišel opravdu čas jater a můžeme si dopřát jaterní očistu jak se patří. Za mě ideální jsou pampeliškové listy, březové lístky nebo březová míza, ostropestřec, směs bylin Jaterní detox. Stále platí, že tělu dodáváme antioxidační vitamíny a minerály.

Klienti mi často říkají, že neví, jak sami na to, aby to dávalo smysl a nebo si neuškodili. 

Mám moc ráda bylinné kúry sestavené tak, aby fungovaly a člověk si s nimi neublížil. Například kúra Psychika a energie nebo Čistící.

Detoxikace a hubnutí

Dobře fungující játra a žlučník jsou základem pro dobré trávení a metabolismus. V našem těle vytváří element dřeva jednu misku vah, která má být v rovnováze s elementem země, tedy slezinou, slinivkou a žaludkem. Nad vším stojí samozřejmě náš mozek.

Pokud se rovnováha rozladí, tak to můžeme vnímat nejen jako přetížené a unavené tělo bez energie, ale často to vidíme na svém váze. Vhodně zvolená očista ve správný čas může velmi pomoci i s nastavením ideální váhy.

A jak na to? To se dozvíte v připravovaném workshopu Jak podpořit hubnutí reflexní terapií, kde se přesně tímto budeme zabývat, a navíc si ukážeme jednoduché reflexní sestavy na rukách a na obličeji.

Potřebují všichni očistu?

Salad G1500aa9d7 1920

Očista – detoxikace těla, je zcela přirozený proces, který probíhá v těle neustále. V ideálních podmínkách jej nepotřebujeme ničím podporovat.

Má význam tam, kde vlivem vnějších (nebo i vnitřních) podmínek došlo k nerovnováze a tím pádem i projevům, které vnímáme jako bolest, nemoc nebo nevyrovnanou psychiku.

Je vhodná i tehdy, pokud ji vnímáme jako prevenci udržení dobrého zdraví, ve chvíli, kdy vnímáme silné působení stresových faktorů.

Pokud si sám člověk neví rady, může se obrátit na odborníka v oblasti zdravého životního stylu a sním svou situaci probrat. Výsledkem může být doporučení vhodných prostředků, které dostanou člověka do rovnováhy a tělo nastartuje přirozenou očistu a pak také doporučení, jak dlouhodobě udržovat rovnováhu pomocí vhodné stravy, pohybu a prevenci stresu v rámci každodenního životního stylu. 

Potřebujete-li nasměrovat, ráda s vámi vše proberu osobně nebo online.

A jak to máte s jarní očistou vy?


PharmDr. Vendula Martinková

PharmDr. Vendula Martinková

Specialistka na regeneraci organismu a reflexologii s citem. "Ukazuji lidem jak mohou pomoci svému tělu, aby se začalo uzdravovat samo, a pomáhám jim objevit a rozvíjet vlastní potenciál".

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *