Lymfatický systém a bylinky

Pro podporu přirozené funkce lymfatického systému často sáhneme i pro nějakou bylinku nebo doplněk stravy. V kombinaci s reflexní terapií, pohybem a úpravou jídelníčku mají bylinky velký a rychlý efekt.

Bylinky je možné zpracovávat různým způsobem a tím dosáhnout i různého účinku jednotlivých forem. Také obsah účinných složek (a tím i účinek) různých částí jedné rostliny může být jiný. 

Vždy myslíme na to, že i když jde o čistě přírodní produkt, tak i ten může mít při nevhodném použití, nevhodné kombinaci nebo množství nějaký nežádoucí efekt nebo se účastnit lékové interakce. 

Jaké přípravky z bylinek se používají nejčastěji

  • Čaje (nálevy) a výluhy (např. na obklady)
  • Tabletky a kapsle ze sušených rostlin (i v kombinaci s vitamíny)
  • Masti, krémy a gely
  • Tinktury
    • plné (neředěné, dále nezpracované)
    • pupenové
    • homeopaticky potencované
    • kombinované
  • Výtažky a koncentráty
  • Éterické oleje (neředěné – inhalace, ředěné – použití na kůži)

Bylinky podporující lymfatický systém

Bylinek vhodných na podporu lymfatického systému je hodně. Vybrala jsem ty nejpoužívanější. 

Výběr vhodné bylinky závisí i na doprovodných projevech a je dobré je spolu kombinovat a kombinovat i jednotlivé přípravky. Můžeme si poskládat i celou kúru, kdy se zkombinuje např. čaj, tinktura a kapsle.

Cílem užití bylinek je na jednu stranu rychlá pomoc a úleva, ale také nastartování hlubšího léčebného procesu. Jestli se nám to daří nebo ne můžeme poznat ve chvíli, kdy bylinky chvilku nepoužíváme a dáme tak šanci vlastnímu tělu přivyknout nově nastavené rovnováze – proces harmonizace.

Pokud užíváme bylinky za účelem řešení konkrétního problému, volíme tedy časově ohraničenou kúru. Kúry na sebe mohou navazovat a mezi nimi je kratší časový úsek, kdy se bylina (nebo jiný přípravek) neužívá (obvykle 3-6 týdnů užívání a 1-2 týdny pauza nebo kúra 4 týdny 2x v roce).

Záznam webináře z roku 2021

🌸 Povídání o lymfatickém systému a o bylinkách, které můžeme využít k jeho podpoře.

🌸 Dozvíte se, jaké bylinky volit při otocích, při podpoře imunity a zahlenění, a také které zvolit, když se tělo čistí zánětlivou reakcí.

Zajímá vás technika reflexní terapie lymfatického systému více?

Hledáte-li cestu, jak pečovat o svůj vlastní lymfatický systém nebo pomáhat v péči druhým, můžete čerpat z některého z našich kurzů. 

Budeme rádi, když přispějeme přínosnými informacemi na vaší cestě zdravým životem.


PharmDr. Vendula Martinková

PharmDr. Vendula Martinková

Specialistka na regeneraci organismu a reflexologii s citem. "Ukazuji lidem jak mohou pomoci svému tělu, aby se začalo uzdravovat samo, a pomáhám jim objevit a rozvíjet vlastní potenciál".

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *